В годината на своя 100-годишен юбилей режисьорът, сценарист, писател, общественик ще

...
В годината на своя 100-годишен юбилей режисьорът, сценарист, писател, общественик ще
Коментари Харесай

Анжел Вагенщайн ще получи Наградата на София на 26-ия София Филм Фест

В годината на своя 100-годишен празник режисьорът, сценарист, писател, държавник ще бъде почетен с оценката на Столичната община за своя принос към изкуството на киното. Това оповестиха уредниците на 26-тия София Филм Фест

„ Анжел Вагенщайн: един живот, три революции, 52 кино лентата, 4 романа 1000 страници „ драскулки “. С тези надписи стартира американският документален филм „ Art Is A Weapon “, посветен на Анжел Вагенщайн .

Бурният, кондензиран със събития живот на Вагенщайн, който всички назовават просто Джеки, е измежду най-значимите неразказани истории на международното кино.

Деец на Съпротивителното придвижване по време на Втората международна война, със смъртна присъда, той е бележит кино сценарист, режисьор, публицист,
депутат и бунтовник през целия си умишлен живот. 

През 2022 година, когато ще означи своя 100-годишен празник, Анжел Вагенщайн респектира с изострен разум, сериозна мисъл, а харизмата и елегантното му възприятие за комизъм остават непокътнати.

„ Как да ви кажа, най-важно е човек да не губи възприятието си за комизъм. От доста време насам нищо не си поисквам, с изключение на здраве. Много ми е дълга биографията, с цел да си върша равносметки “.

Вагенщайн е роден на 17 октомври 1922 година в Пловдив. Прекарва детството си във Франция, където родителите му емигрират по политически аргументи поради левите си убеждения. След прошка фамилията се завръща в България.В книгата си „ Преди края на света “ Вагенщайн изяснява по какъв начин е произтекъл псевдонимът му „ Джеки “. Спомня си именития глух филм „ Хлапето “ на Чарли Чаплин - дребният Анжел го е гледал няколко пъти, воден от своите лели. Те го оприличили на дребния непослушник Джеки Куган и прякорът си останал до през днешния ден.

Анжел Вагенщайн приключва кинодраматургия в Москва. Автор е на 50 сюжета за филми –  игрални, документални и анимационни. От 1950 година става сценарист в Българска кинематография и в ДЕФА. Филмът по негов сюжет „ Звезди “ от 1959 година на режисьора Конрад Волф е почетен със Специалната премия на журито на кинофестивала в Кан. Сред най-известните му сюжети са тези за филмите „ Допълнение към закона за отбрана на страната “, „ Гоя “, „ Звезди в косите, сълзи в очите “, „ Борис I “, „ След края на света “. През 1980 година е член на интернационалното жури на 30-ия Берлински интернационален кинофестивал. През 90-те години се отдава на писателска активност и разгласява романите „ Петокнижие Исаково “,

„ Далеч от Толедо “ и „ Сбогом, Шанхай “, последните два с интернационалните оценки. Книгите му са преведени на доста езици - френски, британски, съветски, немски, испански, италиански. Романите му са отличени с влиятелни международни литературни награди и номинации, в това число с Европейската премия за литература „ Жан Моне “ през 2004 година. Официално е поканен за член на Американската колегия на писателите. 

Анжел Вагенщайн е почетен жител на Пловдив, същински космополит и „ исполин на духа “. Носител е на доста български и задгранични оценки като медал „ Стара планина “, българската държавна премия „ Паисий Хилендарски “, офицер е на френските ордени „ За заслуги “ и „ За литература и изкуство “, на Германската национална премия за изкуство I ст., Годишната литературна премия на парижката Сорбона, Международната награда за човешки права „ Свят без нацизъм “, съветски Орден за заслуги в развитието на културните ни връзки, признателен сребърен плакет от Кралство Испания и други.

„ Аз числя се към народ, който в никакъв случай не губи възприятие за комизъм. Срещали ли сте българин, който да не ви се оплаче? Срещали ли сте арменец, който да не ви се похвали? Срещали ли сте евреин, който да не опита да ви пробута анекдот? Въпреки цялата трагика, в която живеем, човек би трябвало да се радва и… да споделя смехории “, безапелационен е Анжел Вагенщайн.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР